Page 13 - Plaani 4 - 2021
P. 13

suunnitteluPlaani
   "Olemme kasvattaneet varastossa olevien tuotteiden kappalemää- rää saatavuuden varmistamiseksi. Toimituksia hidastaa muun mu- assa konttipula. Mikäli aikoo jotakin tilata, niin tuotteiden saatavuus kannattaa varmistaa etukäteen", Höijer neuvoo.
"Sähköpuolella materiaalien ja tarvikkeiden hinnannousu simppe- leissä perustuotteissa on ollut viiden prosentin luokkaa vuosita- solla, mutta esimerkiksi kuparikaapeleissa nousu on ollut 30–50 prosentin luokkaa."
Myös mikroprosessoreita sisältävässä elektroniikassa hintamuutos on ollut jyrkkä ja etenkin automaatiopuolen tuotteiden saatavuu- dessa esiintyy haasteita jonkin verran.
(vas.) RT:n syksyisen suhdannekatsauksen mukaan hintojen nousu on ollut kovinta tarvikepanoksissa, joissa se on kiihtynyt 12 prosenttiin, erityisesti puutavaran ja teräksen maailman- markkinahintojen nousun takia. Kuva: iStockphoto
"Hintapaineet eivät koske vain rakennusalaa, vaan myös esimer- kiksi autoteollisuus ja tietokoneiden valmistajat kohtaavat saman ongelman", Höijer sanoo.
PIENILLÄ TUKKUREILLA VAIKEA TILANNE
Höijer arvelee, että pienelle toimijalle ja tukkurille raaka-aineiden ja tuotteiden hankkiminen valmistajilta voi olla ongelmallisempaa kuin enemmän ostovoimaa omaavilla isolla yrityksellä.
"SLO on osa kansainvälistä 24 miljardin euron liikevaihdolla toi- mivaa Sonepar-konsernia, joten voimme pitää yllä hyviä suhteita globaaleihin päämiehiin. Tästä syystä eri tuotteiden saatavuus on meillä hiukan parempi kuin kilpailijoilla”, Höijer pohtii.
Nykyinen markkinatilanne voi Höijerin mukaan muuttaa tukkukau- pan nykyisiä voimasuhteita pysyvällä tavalla – etenkin Yhdysval- loissa pienet tukkurit ovat tosi tiukassa paineessa, kun myytävää tavaraa ei saada.
"Samalla koko ala on murroksessa ja ne tukkurit, jotka eivät ole panostaneet logistiikan automaatioon ja digitaalisuuteen jäävät pahasti jälkeen kilpailukyvyssä."
Hintamurros vaikuttaa koko ketjuun. Ongelma on, miten kustannus- paineet siirretään markkinahintoihin ja osataanko niin tehdä.
"Osa noususta voidaan ehkä kuitata toiminnan tehostamisella. Pahimmassa tapauksessa joku ketjun linkki kohtaa konkurssin."
Höijerin mukaan mikään ei viittaa siihen, että hinnat lähtisivät koval- la vauhdilla alaspäin. Visio on, että nykyisellä tasolla edetään.
"Hinnat voivat jopa kohota, mistä syystä rakentajien kannattaa vain sopeutua tilanteeseen ja pyrkiä siirtämään hinnannousuja omille asiakkaille", Höijer opastaa.
EUROOPPA ELVYTTÄÄ RAKENTAMALLA
Vihmon mukaan hintojen nousun juurisyyt liittyvät siihen, että koko maailma ja etenkin Eurooppa ja Yhdysvallat elvyttävät talouttaan rakentamalla. Asuntomarkkinat käyvät varsin kuumana kaikkialla maailmassa.
"Kansainvälisiin tuotanto- ja logistiikkaketjuihin on samanaikaisesti muodostunut pullonkauloja. Kysyntää on paljon, mutta tuotanto ja logistiikka rämpivät omissa ongelmissaan. Moni kustannuslaskenta on sulanut alta pois, mikä varmasti näkyy kannattavuudessa ja hankkeiden aloituksissa", Vihmo analysoi.
Suomessa rakentaminen on vilkasta monellakin rakentamisen osa-alueella. Mutta jos hintakehitys jatkuisi saman suuntaisena, niin Vihmon mukaan viimeistään vuoden 2022 lopulla tilanne alkaisi olla aivan toisenlainen. Hintakehityksen takia ehkä julkisiakin hankkeita alettaisiin siirtää myöhemmäksi.
"Uskon että isommat yritykset ovat ennakoineen hintakehityksen suunnan ja siksi pärjänneet kohtalaisen hyvin kohonneiden kustan- nusten kanssa."
13Plaani 4 2021 Sähkösuunnittelu














































































   11   12   13   14   15