Page 14 - Plaani 4 - 2021
P. 14
(yllä) Rakennusteollisuus RT:n pääekonomisti Jouni Vihmon mukaan hintojen nousun juurisyyt liittyvät siihen, että koko maailma ja etenkin Eurooppa ja Yhdysvallat elvyttävät talout- taan rakentamalla. Kuva: Rakennusteollisuus RT
(alla) SLO Oy:n toimitusjohtaja Mika Höijerin mukaan sähkö- puolen tuotteiden valmistusta alkaa palata Kiinasta Euroop- paan. Kuva: SLO
MUISSA MAISSA TILANNE PAHEMPI
Höijer kertoo, että eräissä tuotteissa, joissa korotukset ovat olleet suuria, SLO on siirtänyt muutokset hintoihin.
"Yhtiön strategisena tavoitteena on kuitenkin kova kasvu ja kilpai- lukyvyn säilyttäminen, joten muutokset ylöspäin ovat olleet varsin maltillisia."
Suomessa sähköalan tarvikepula ei Höijerin mukaan ole niin paha kuin esimerkiksi Ranskassa ja Espanjassa. Maat ovat edenneet eri tahdissa.
"Koronan jälkeen rakentamisen kasvu on täällä ollut vähäisempää kuin monessa muussa maassa, mutta myös päinvastoin, työmaita ei koronan aikana pantu täydelliseen sulkuun."
Höijerin mukaan selvä trendi on, että sähköpuolen tuotteiden val- mistusta alkaa palata Kiinasta Eurooppaan – toisin mikroprosesso- rivalmistuksen käynnistäminen tyhjästä ei ole mikään helppo juttu.
ÄÄRIPÄIDEN KAUTTA
Vihmo kuvaa, että Suomessa rakentaminen etenee tavallaan ääripäiden kautta. Kovassa nousussa rakennetaan vauhdilla, mutta laskusuhdanteessa tullaan nopeasti alas; tässä on selvä ero muihin pohjoismaihin.
"Suomeen pitäisi luoda rakentamiselle nykyistä tasaisempi ympä- ristö, etteivät kaikki rakentaisi kovimmassa kustannusnousussa ja työvoimapulassa. Kustannuksissa ja työvoiman kysynnässä tapah- tuvat suuret laskut ja nousut tulisi jakaa tasaisemmin aikajanalle."
"Tavoitetta voisivat tukea nykyistä tasaisempi investointiympäristö ja etenkin tasaisempi infrarakentaminen. Kehityssuuntaa voitaisiin tukea sääntelymaailman kautta – lainsäädännöllä ja luvituksilla. Tämä on tosi iso visio, mutta sitä kohden tulisi pyrkiä."
14Plaani 4 2021 Sähkösuunnittelu