Page 34 - Plaani 4 / 2022
P. 34

Paloilmoituksissa käytettävät äänievakuointijärjestelmät
Paloilmoittimiin liitetyissä äänievakuointijärjestelmien tarkastuksissa on havaittu puutteita. Palotarkastajat ja tarkastuslaitokset ovat todenneet, että järjestelmien yhteistoiminnassa, ylläpidossa ja huollossa sekä tarkastamisessa on kehitettävää.
Teksti: Tommi Portin Kuvat: Bosch
Tämän seurauksena TUKES on koonnut asiantuntijaryhmän, jonka kehityspalavereissa on monelta taholta kartoitettu tämänhetkis-
tä tilannetta ja vedetty uusia suuntaviivoja alan kehittymiselle. Yleisesti on todettu, että paloilmoitinjärjestelmien ja äänievakuoin- tijärjestelmän oikeanlainen yhteistoiminta on hätätilanteissa erittäin tärkeää: tehokas järjestelmä ilmoittaa palotapahtumien lisäksi myös muunlaisista vaaratilanteista kuten esimerkiksi uhkaustilanteista tai ympäristöonnettomuuksista.
Kun paloilmoittimen antama hälytys tapahtuu rakennuksessa äänievakuointijärjestelmällä tai sitä käytetään manuaalisesti palosta varoittamiseen, katsotaan näiden laitteistojen olevan toiminnalli- sesti yksi kokonaisuus, jonka tarkastaminen, huolto ja ylläpito tulee tehdä säännöllisesti aivan kuten paloilmoittimien kanssa on toimittu jo vuosikymmeniä.
Paloilmoitinurakoitsijalla on toteutusvaiheessa paloilmoitinliikkeen vastuut, joihin kuuluvat mm. kuvien tarkastaminen ja toteutussuun- nitelman korjaaminen vastaamaan lakia ja määräyksiä. Asiantuntija- ryhmän mukaan vastuunkannon raja on äänievakuointijärjestelmien osalta liian epäselvä, minkä seurauksena järjestelmät ovat usein huoltamatta ja tarkastamatta. Nykyiseen toimintamalliin on saatava muutos. Asiantuntijaryhmän loppupäätelmä asian kuntoon saattami- seen on se, että paloilmoitinliikkeen tulee vastata kokonaisuudesta.
Toteuttavalla urakoitsijalla tulee olla tarvittava ymmärrys ja osaa- minen käytettävistä järjestelmistä sekä velvoittavista määräyk- sistä ja toimintamalleista. Jos paloilmoitinliikkeellä ei ole omasta takaa riittävää osaamista esimerkiksi äänievakuointijärjestelmistä, tarvittava osaaminen on järjestettävissä yhteistyökumppaneiden eli äänievakuointijärjestelmiä toimittavien yritysten kautta. Tärkein asia on, että selkeä vastuunkantaja on olemassa.
Muuttuva toimintamalli ei tarkoita sitä, että nykyisiin hankintatapoi- hin pitää tulla muutoksia, mutta paloilmoitinliikkeen pitää huolehtia siitä, että äänievakuointijärjestelmä on asennettu ja tarkastettu asi- anmukaisesti laitevalmistajan ohjeiden mukaan. Paloilmoitinliikkeen tulee koota dokumentit ja pöytäkirjat äänievakuointijärjestelmän toteutuksesta.
Myös järjestelmien tarkastuksiin tullaan kiinnittämään jatkossa tar- kastusviranomaisten taholta entistä enemmän huomiota. Jo lainkin mukaan pelastustoimen laitteet on huollettava asianmukaisesti. Tarkastuksissa on jopa todettu, ettei paloilmoittimen vastuuhenkilö ei tiedä missä äänievakuointilaitteistot sijaitsevat, saati miten ne toimivat.
Äänievakuointi-, pois- tumishälytys- ja turva- kuulutusjärjestelmiin liittyvät standardit ja ohjeet ovat muuttu- neet vuosien saatossa
Järjestelmien yhteistoiminnan kehittämisessä on monta osa- aluetta. Yhtenä tähän liittyvät vuosien saatossa muuttuneet standardit, järjestelmiä koskevat sähkösuunnitelmat ja hankinta- asiakirjat. Näissä viitataan edelleen usein ohjeisiin ja standardei- hin, jotka eivät ole olleet voimassa vuosiin.
 34Plaani 4 2022 Sähkösuunnittelu






















































































   32   33   34   35   36