Page 36 - Plaani 4 / 2022
P. 36
Yleistä infoa liittyen äänievakuointijärjes- telmien suunnitte- luun
Siirtoteiden toimivuuden varmentaminen
Järjestelmien siirtoteiden tai kahdentamisen kanssa on ollut usein epäselvyyttä ja monenlaisia mielipiteitä ja ajattelutapoja. Järjestel- män kahdentamisen voi jakaa kolmeen eri osa- alueeseen.
1. Kaiutinverkoston kahdentaminen ja palonkestävät kaape- loinnit
Harmonisoidun EN54-16 standardin mukaan kaiutinverkoston kah- dentamista ei tarvitse tehdä. Standardi määrittelee, ettei kaiuttimiin menevä siirtotien vikaantuminen (oikosulku tai katkos) saa vaikut- taa muihin kaiutinalueisiin 100 sekuntia kauempaa. Tilanne voi olla joissain tapauksissa turvallisuuden kannalta ongelmallinen, koska vikaantuneen linjan myötä voidaan menettää isojakin alueita.
Toinen toteutukseen vaikuttava tekijä on tilanne, jossa kaiuttimen siirtotie kulkee yhden tai useamman palo-osaston läpi. Ko. siirtotien vikaantuminen ei saa estää hätäkuulutusten kuulumista muissa palo-osastoissa (CEN/TS54-32: 6.13.3.).
Tilannetta on parannettu Suomessa paikallisen ST-21 kortiston mallilla, jossa kaiutinverkoston kahdentamiseen on selkeä ohje. Jos äänievakuointijärjestelmä toteutetaan käyttöluokan 3 järjestelmänä (kohteeseen toteutetaan sekä paloilmoitin että äänievakuointijär- jestelmä), kaiutinverkoston kahdentamista ei tarvitse tehdä. Tässä
perusajatuksena on se, että toisen hälyttävän järjestelmän pettäes- sä toinen jää vielä toimimaan.
Jos järjestelmän toteutus tehdään ST-21 ohjeiston luokan 4 järjes- telmänä, eli äänievakuointijärjestelmä on ainoa hälyttävä järjestel- mä, kaiutinverkosto tulee aina kahdentaa.
EN54-16 standardi ei ota kantaa palonkestävien kaapeleiden käyt- tämiseen. CEN/TS 54-32 standardissa mainittujen palo-osastojen ylittämisien lisäksi on tarkistettava, onko paloilmoitinkaapeloinnille tai muille palon aikana toimiville hätäjärjestelmille tai laitteille ase- tettu suunnitteluperusteissa vaatimuksia. Näin ollessa äänievaku- ointijärjestelmien toteutuksessa tulee tehdä riskikartoitus yhdessä haltijan, omistajan tai toiminnanharjoittajan nimeämän asiantunte- van vastuuhenkilön kanssa. Palonkestävän kaapeloinnin ohjeistusta löytyy ST-korteista 21 ja 51.06. Jos riskikartoituksen jälkeen päädy- tään kokonaan palonkestävään kaapelointiin, toteutusten pitää olla SFS 6000-5 56 standardin mukaisia.
2. Vahvistinkeskusten siirtoteiden kahdentaminen
EN54-16 standardissa määritellään myös, ettei äänievakuointikes- kuksen tai sen muiden komponenttien välisessä siirtotiessä oleva yksittäinen oikosulku tai katkos estää hätätilan käynnistymistä useammalla kuin yhdellä alueella yli 100 sekuntia kauempaa.
Jotta hajautettujen vahvistinkeskusten jatkuva toiminnan valvonta käytännössä toimii ja järjestelmä on kokonaisuudessaan EN54/16 mukainen, toteutus tulee tehdä standardien mukaisilla samaa laitekantaa olevilla laitteilla ja niiden tulee olla kytkettynä vikasietoi- seen silmukkaan. Esimerkiksi kuulutuskojeet voivat olla vahvistin- keskusten lisäksi hätäkäytön laitteita. Olennaista on, että järjestel- män tulee vikojen yhteydessä toimia oikein ja vähintään niin, että järjestelmällä voidaan hoitaa tarvittavat kuulutukset hätätilanteissa, vaikka yksittäinen laite tai laiteyhteys menetettäisiin.
3. Varavahvistimet
Jos riskiarvioinnin jälkeen todetaan, että yksittäisten vahvistimien vi- kaantuminen voi aiheuttaa laajoja alueiden menetyksiä, vikatilanteisiin voidaan varautua automaattisesti päälle kytkeytyvillä varavahvistimilla.
36Plaani 4 2022 Sähkösuunnittelu