Page 37 - Plaani 4 / 2022
P. 37
Varavoiman mitoitus/ varakäyntiajat
EN54-16 standardi ei ota kantaa varakäyntiajan pituuteen. Asia on korjattu CEN54-32:ssa, jossa on kaksi määritelmää:
1. Jos rakennus tyhjennetään turvallisuussyistä verkkosyötön vikaannuttua, äänijärjestelmän tulee toimia hätäkäytössä vähintään 30 minuuttia tai kaksi kertaa pelastussuunnitelman mukaan evakuointiin kuuluvan ajan, sen mukaan kumpi on pidempi.
2. Jos rakennusta ei tarvitse tyhjentää verkkovirran vikaannuttua, varavoiman on pystyttävä pitämään järjestelmä valmiustilassa vähintään 24 tuntia ja tämän jälkeen vielä hätäkäytössä vähin- tään 30 minuuttia.
Lisäksi on huomioitava, että varavoima-akustojen lataus ja valvonta tulee tehdä EN54-4 mukailla laitteilla, joten UPS ei lähtökohtaisesti tule kysymykseen varavoimalähteenä. Edellä mainituista valmius- ajoista on tietyissä tapauksissa mahdollisuus poiketa vastuutahojen riskien arvioinnin jälkeen.
Akustiikka/ kaiutinvalinnat ja puheen ymmärrettävyys
Äänievakuointijärjestelmän pääasiallinen tarkoitus on tuottaa ym- märrettävää viestintää puhekuulutusten tai viestitallenteiden avulla hälyttäville alueille. Näin ollen on ensisijaisen tärkeää, että akustiset olosuhteet ja vallitseva taustameteli otetaan huomioon kaiutinvalin- tojen ja suunnittelun yhteydessä.
CEN/TS54:32 vastuumatriisin mukaan akustinen suunnittelu kuu- luu suunnittelutoimistolle, jonka tulee saada suunnittelua varten riittävät lähtötiedot rakennuksen suunnittelijalta varsinkin akus- tisesti poikkeavilta alueilta. Kaikuisat ja akustisesti vaativat tilat edellyttävät usein akustista mallintamista, jonka avulla voidaan varmentaa etukäteen, että järjestelmä tulee menemään käyttöön- ottotarkastuksista läpi.
Voimassa olevat standardit edellyttävät riittävän puheenymmär- rettävyyden saavuttamista, jotka pitää todentaa ja dokumentoida akustisin STI(PA) mittauksin käyttöönottotarkastuksissa. Mittauk- siin liittyvät ohjeet löytyvät mm. SFS-EN 50849 ja SFS- EN IEC 60268-16:2020 standardista.
Hälyttävien alueiden vaikutusmatriisi
Normaalien kuulutusalueiden määrittelyn lisäksi on olennaista, että järjestelmää käyttöönottavat ja tarkastuksia tekevät tahot saavat käyttöönsä selkeän ohjausmatriisin, jonka avulla järjestel- mä saadaan toimimaan suunnitellun evakuointimenettelyn tapaan. Näin järjestelmä voidaan ohjelmoida oikein ja varmennustarkas- tukset tehdä käytännön kokein.
Matriisista tulee nähdä kaikki äänen ja palon väliset ohjaukset ja näistä aiheutuvat hälytykset tai viestit ja niiden toistumisalueet. CEN54:32 mukaan rakennuksen turvakuulutusalueisiin jakamisen vastuu kuuluu tilaajalle, eli käytännössä haltijan, omistajan tai toi- minnan harjoittavan nimeämälle vastuuhenkilölle.
Standardien noudattamatta jättäminen ja kiertäminen
Harmonisoitujen standardien velvoitteita on pyritty jossain tapa- uksissa kiertämään tai toteutukseen on haettu helpotuksia sillä ajatuksella, että äänievakuointijärjestelmä toimii vain vuorottelevana tai palohälytintä täydentävänä järjestelmänä. On ajateltu, että jos fyysiset paloilmoitinliitännät jätetään tekemättä tai ne tehdään vara- uksina, ei kuulutusjärjestelmä toimi osana paloilmoitinjärjestelmää.
Tärkein ja määräävin tekijä on se, käytetäänkö äänijärjestelmää hälyttävänä järjestelmänä palon aikana vai ei. On huomioitavaa, että standardeissa ja määräyksissä asetetaan minimivaatimukset toiminnallisuudelle ja toteutukselle.
Suunnitteluvaiheessa on tarkkaan harkittava, mitä ominaisuuksia järjestelmältä tulee vaatia, jotta se taipuu tarvittaviin evakuointi- menettelyihin. Määräyksiä voidaan harkinnan mukaan kiristää ja toteutustapaa muokata turvallisemmaksi, jos esimerkiksi kohteen erityispiirteet sitä edellyttävät. Standardit on tehty noudatetta- viksi ja mahdolliset poikkeamat tulee aina kirjata paloilmoittimen elinkaarikirjaan.
Standardien ja säännösten noudattamatta jättäminen tai kiertämi- nen tarkoittaa käytännössä lähes aina lisävastuita mm. pelas- tuslain ja laitelain myötä tilan haltijalle, omistajalle tai toiminnan harjoittajalle. Tärkeiden turvallisuusjärjestelmien rakentaminen ja oikea ylläpito ja huolto on kaikkien etu.
37Plaani 4 2022 Sähkösuunnittelu