Page 9 - Plaani 4 / 2022
P. 9
suunnitteluPlaani
Suunnittelu- ja konsultointialan eli teollisuuden, yhteiskunnan ja ra- kentamisen asiantuntijapalveluiden yritysten liikevaihto Suomessa nousi vuonna 2021 reilut viisi prosenttia vuoteen 2020 verrattuna. Vuonna 2021 liikevaihtoa Suomessa kertyi kaikkiaan noin seitse- män miljardia euroa.
Alan yritykset työllistävät Suomessa noin 60 000 henkilöä. Myös henkilöstömäärä on kasvanut vuodessa viitisen prosenttia.
”Tällä hetkellä tyypillinen liikevaihto SKOL:n jäsenyrityksissä on henkilöä kohti noin 110 000 euroa vuodessa. Ala on tuotantoteho- kas, kun tehdyistä työtunneista pystytään laskuttamaan lähes 80 prosenttia”, sanoo Teknologiateollisuus ry:n kehityspäällikkö Matti Kiiskinen.
Kiiskisen mukaan hyvin vetävien kotimaanmarkkinoiden vuoksi alal- la ei ole riittänyt paukkuja viennin kasvattamiseen. SKOL:n jäsenyri- tysten liikevaihdosta vain 16 prosenttia tuli vientipalveluista vuonna 2021. Alan kokonaisvienti on laskenut tasaisesti vuodesta 2018.
”Potentiaalia Suomen suunnittelu- ja konsultointialan viennin kasvattamiseen on, jos vain kapasiteettia riittää. Meillä on hyvää osaamista ja kilpailukykyinen hinnoittelu. Suomalaiset siltasuunnit- telijat ovat jo kovaa valuuttaa Aasian markkinoilla. Talotekniikassa vastaavantyyppistä erikoisosaamista voisi löytyä esimerkiksi kiin- teistöjen energiapalveluista.”
KOHTI EPÄVARMEMPIA AIKOJA
Suunnittelu- ja konsultointiala on selvinnyt koronapandemiasta kaikin puolin hyvin, kun tekniset valmiudet ja digitaaliset työkalut mahdollis- tivat jouhevan siirtymisen etätöihin jo pandemian alkumetreillä.
”Nyt ollaan aivan erilaisen tilanteen edessä maailmantalouden ja Venäjän Ukrainassa käymän hyökkäyssodan aiheuttaman energia- kriisin johdosta. Molemmat tuovat alalle epävarmuutta.”
Korkojen nousu ja investoijien varovaisuus saattavat viivästyttää rakennushankkeita tai laittaa niitä kokonaan jäihin. Uudisrakenta- misessa tapahtuu hiipumista, mutta toisaalta nykyisessä rakennus- kannassa on loputon korjausvelka.
”Valtio ja kunnat ovat tekemiensä investointien kautta merkittäviä suunnittelijoiden työllistäjiä esimerkiksi raideliikennehankkeiden sekä terveydenhuolto- ja kouluhankkeiden myötä. Nyt molempien taloustilanne näyttää heikolta.”
Toisaalta lainsäädäntöön ja EU-laajuiseen vihreään siirtymään liit- tyvät toimet tuovat alalle lisätöitä ja pitävät suunnittelijat kiireisinä, kun isot kiinteistönomistajat ja kuntasektori tehostavat energian- käyttöään ja tekevät investointeja korjaushankkeisiin.
Parhaillaan eduskunnan hyväksyttävänä on uusi rakennuslaki, jonka on määrä tulla voimaan vuoden 2024 alussa. Jos lakiesitys menee läpi, tulee rakennuksen ilmastoselvitys pakolliseksi raken- nusluvan saamisen ehdoksi.
”Markkinoilla on jo nyt käytössä monia samantyyppisiä energian käyttöön liittyviä selvityksiä. Lakisääteisten selvitysten ohella on monia vapaaehtoisia kestävän kehityksen ajureita, kuten rakennuk- sille haettavat energiasertifikaatit ja -katselmukset, jotka ovat suun- nittelijoiden ja konsulttien ominta aluetta. Yhteiskunnan voimakas sähköistyminen puolestaan lisää sähköalan osaajien tarvetta.”
ERITTÄIN HYVÄ MAINE
Osaajavaje on pitkään ollut huolenaihe myös suunnittelu- ja konsul- tointialalla. Nyt kiinnostus alaa kohtaan on noussut huomattavasti.
9Plaani 4 2022 Sähkösuunnittelu
iStockphoto