Page 11 - Plaani 4 / 2022
P. 11
Teknologiateollisuus ry:n kehityspäällik-
kö Matti Kiiskisen mukaan suunnittelu- ja konsulttialan tärkeä kehityshanke on Yleiset tietomallivaa- timukset 2012 -jul- kaisusarjan päivitys. Tavoitteena on saada tietomallintamisen käsitteistö ja jaottelu yhteisen standardoin- nin mukaiseksi. Kuva: Teknologiateollisuus / SKOL
Kun aiempina vuosina tekniikan alan opiskelijat ovat nostaneet ihanteellisimpien työnantajien top 10 -rankingiin vain yhden suunnittelu- ja konsultointialan työnantajan, on niitä nyt listalla jo kolme.
”En ole kovin huolissani alan veto- ja pitovoimasta, nyt on päästy hyvään tilanteeseen ja ala kiinnostaa nuoria. SKOL tekee jatkuvasti töitä nuorten osaajien houkuttelemiseksi alalle erilaisten aktiviteettien ja kampanjoiden avulla.”
Suunnittelu- ja konsultointialan maine on erittäin hyvällä pohjalla alan merkittävimpien sidosryhmien kes- kuudessa. Näin kertoo T-Median keväällä tekemä Luottamus&Maine-tutkimus, johon osallistui tilaajien, järjestöjen, virkamiesten, koulutuksen ja tutkimuksen sekä median edustajia.
”Olemme hyvällä mielellä tämän suhteen. Kokonaismaine on parantunut edelliseen vuonna 2019 tehtyyn tutkimukseen verrattuna.”
Tuoreen tutkimuksen mukaan alan hyvä maine perustuu yritysten vastuulliseen toimintaan. Suunnitte- lu- ja konsultointiala koetaan toimialana, joka toimii vastuullisesti, huomioi ympäristön ja yhteiskunnan toiminnassaan sekä kohtelee työntekijöitään hyvin ja tasapuolisesti. Sidosryhmien mukaan yritykset ratkaisevat menestyksekkäästi asiakkaan ongelmia.
Kehittämisen tarvettakin on.
”Tutkimus paljasti, että Tuotteet&Palvelut-osa-alueella, eli asiakkaan kokemassa toimitetussa palvelussa on vielä parannettavaa. Taustalla voi olla alan hyvän työtilanteen aikaansaama kiire sekä toimitus- ja aikataulujen venyminen.”
KEHITYSHANKKEET VIEVÄT ALAA ETEENPÄIN
Rakennetun ympäristön tietomallintamisen vakiointi on yksi keskeisistä suunnittelu- ja konsultointialan kehityskohteista.
”Nyt pöydällä on Yleiset tietomallivaatimukset 2012 -julkaisusarjan päivitys. Tavoitteena on saada tietomallintamisen käsitteistö ja jaottelu yhteisen standardoinnin mukaiseksi, jotta ohjelmistoyritykset pääsevät kehittämään omia tuotteitaan yhdessä sovitun mallin pohjalta.”
Kehitystoimintaa on käynnissä myös rakennusmateriaalien ilmastovaikutusten hallintaan, kiertotalouteen sekä materiaalien uusiokäyttöön liittyen.
Uudistusta tarvitaan myös henkilöryhmittelyyn, joka on ollut samanmuotoisena käytössä jo liki 30 vuotta. Marraskuussa lausuntokierrokselle lähtevä uusi henkilöryhmittely on tarkoitus ottaa käyttöön vuoden 2023 alussa.
”Ryhmittelyyn tehdyssä varovaisessa päivityksessä on esimerkiksi tarkistettu alempien henkilöryhmien vaatimuksia, jotta nuorten urakehitys voisi hieman nopeutua. IT-alalla nuoret osaajat etenevät urallaan suunnittelu- ja konsultointialaa paljon vauhdikkaammin. Myös koulutusnimikkeitä on modernisoitu.”
10 mm
Minimal Track
www.teclux.fi | teclux@teclux.fi puh. (09) 2252 410 | @teclux