Page 16 - Plaani 4 / 2023
P. 16

 AKUSTOIVIIN SEINÄPANEELEIHIN INTEGROITU VALAISTUS
Rakennuksen kahdella pitkällä seinustalla olevat pääsisäänkäynnit johtavat aulatilaan, jossa on kahvila, tislaamoravintola ja elokuvate- atterin lipunmyyntipiste.
Kaartuva portaikko johtaa aulasta alas maanalaiseen elokuvamaa- ilmaan, jossa on lämpiö ja kolme elokuvasalia. Näyttävän avopor- taikon esikuva löytyi 1940-luvun Gilda-elokuvasta. Kaksi 65-paik- kaista salia sijoittuvat vanhan rakennuksen alapuolelle. Suurempi 120-paikkainen sali sijaitsee Lasipalatsin aukion alla siten, että sen seinänaapurina ovat Amos Rexin maanalaiset museotilat.
Elokuvateatterin lämpiön ja salien valaistus on integroitu akustoi- viin seinäpaneeleihin, jotka ulottuvat lattiasta katon rajaan ja sieltä edelleen kattoon. Puurunkoisten paneelien päälikankaan alla on metalliverkko ja akustoiva villa. Paneelin toiseen reunaan on asen- nettu ledilista, joka valaisee tilaa verkon ja villan välistä.
Paneelit on kytketty toisiinsa linjoittain pikaliittimillä ja linjat sähköis- tetään alhaalta lattian rajasta. Paneelien liitäntälaitteet ja DMX- ohjauslaitteet on piilotettu seinän alaosan taakse. Tilan löytäminen seinäpaneelien vaatimalle tekniikalle oli paikoin millimetripeliä.
”Myös paneelilinjojen pituudet toivat haasteita. Pisimillään linjat ovat yli kymmenmetrisiä ja asioimme usean valaisintoimittajan kanssa, jotta löysimme tuotteet, joissa ledit eivät himmene tai vilku valaisinlinjan uloimmassa päässä”, Lind kertoo.
Jokainen seinä- ja kattopaneeli on irrotettavissa huoltoa varten.
Elokuvasaleissa on tilavat katsomotuolit ja niiden välissä pöydät, jotka mahdollistavat ravintolaherkuista nauttimisen. Pöydissä on pienet varrelliset ledivalaisimet, joiden kaapeloinnissa hyödynnettiin tilan alapuolisia lattiarakenteita.
Elokuvasalien katon keskiosassa on DALI-ohjattavia yleisvalaisimia. Seinäpaneeli- ja muuta erikoisvalaistusta ohjataan DMX-järjestel- mällä. DALI toimii tilan pääasiallisena ohjausjärjestelmänä ja jakaa käskyjä myös DMX-järjestelmään.
”Lämpiössä dynaaminen valaistus voidaan toteuttaa DMX:llä esimerkiksi niin, että valo ikään kuin liukuu kirkastuen kohti lämpiön päätyseinän isoa ledinäyttöä”, Lind kuvailee.
ELOKUVASALIEN ÄÄNENTOISTO ON VIIMEISINTÄ HUIPPUA
Elokuvasaleissa on huippuunsa viritetty Dolby Atmos -äänentoisto- järjestelmä, jossa kaiuttimet kiertävät tilaa puolipallon muotoisesti seinistä kattoon. Monesta suunnasta tuleva ääni luo kokonaisval- taisen kokemuksen, jossa äänet ikään kuin kietoutuvat teatterissa istuvan ympärille.
”Elokuvateatterin äänentoiston suunnittelu lähtee liikkeelle tilan suunnittelusta. Tila on kuin soittimen kaikukoppa – jos se on tehty väärin, ei paraskaan tekniikka pelasta tilannetta. Kulttuurikasarmin saleissa tehtiin iso työ seinäpaneelien suunnittelussa ja sijoit- tamisessa niin, että salien äänieristykselliset ja huoneakustiset vaatimukset täyttyvät”, BioRex Cinemas Oy:n toimitusjohtaja Aku Jaakkola kertoo.
Seinäpaneeleista rakennettiin useita prototyyppejä, joiden avulla paneelien rakenteita, materiaalivalintoja ja materiaalien toisiinsa kiinnittymistä hiottiin pitkään, jotta paneelit ovat äänentoiston kannalta optimaalisia. Lämpiötilassa paneeleissa on niiden kulu- tuksen kestoa parantava metalliverkko. Elokuvasalien paneeleissa metalliverkkoa ei ole, jotta kankaan eläminen metalliverkkoa vasten ei aiheuttaisi resonanssiääniä tietyillä bassotaajuuksilla.
  16Plaani 4 2023 Sähkösuunnittelu




















































































   14   15   16   17   18