Page 18 - Plaani 4 / 2023
P. 18
taan tammiviilua, jossa on mikroskooppisen pieniä reikiä akustoin- tia varten. Tilaa valaisevat katossa olevat lineaariset DALI-ohjatut valaisimet, joiden valoaukot asennettiin vinokatossa suoraan alaspäin. Tilassa on myös täysvarustus modernille esitystekniikalle.
Tapahtumatilaa laajennettiin Narinkkatorin puolelle lasipaviljongin katolle rakennetulla ulkoterassilla.
”Terassin lasikaiteet haluttiin pitää vapaana tekniikasta, eikä rakennuksen vanhoihin ulkoseiniin haluttu lisätä valaisimia, joten terassille tuotiin valaistus sen lattiapintaan asennetuilla valaisimilla, jotka saavan sähkönsyötön alakautta”, Lind sanoo.
Rakennuksen eteläpäädyn kahteen kerrokseen sijoittuvat musiikki- baarin tilat. Eteläpäädyn tilat muuttuvat Pisararadan asematilaksi, mikäli Helsinkiin suunniteltu kaupunkiratahanke toteutuu.
”Asemavarauksen takia eteläpäätyä palvelee oma sähkökeskus ja päädyn kaikki tekniset järjestelmät on suunniteltu helposti erotetta- vaksi muusta rakennuksesta”, Lind sanoo.
Kulttuurikasarmin ulkoseinustalle rakennettu esiintymislava tarjoaa kaupunkilaisille erilaisia avoimia ulkotapahtumia, joita voi ihailla Lasipalatsinaukion kumpareilta.
Esiintymislavan yllä on lämmitetty lasikatos. Sen molemmin puolin rakennuksen seinässä on teräspalkkeja, joihin voi kiinnittää tapah- tumien ajaksi isot ledinäytöt. Lavan reunassa oleva sähkökeskus mahdollistaa monipuolisen esitystekniikan rakentamisen ulkoilma- konsertteja ja muita tapahtumia varten.
SUUNNITELMAT TEHTIIN KAHTEEN KERTAAN
Koronapandemia ja Venäjän Ukrainassa aloittama hyökkäyssota toivat rakennushankkeen budjettiin lisäpaineita, kun rakennustar- vikkeiden saatavuus vaihteli ja kustannukset nousivat. Tämä tiesi kompromisseja jokaiselle suunnittelualalle.
”Suunnitelmamme olivat jo pitkällä, kun projektinjohtourakoitsijan johdolla jouduimme pohtimaan uusia ratkaisuja, joilla kustannukset saadaan pidettyä kurissa. Suunnitteluprosessi tehtiin osaltamme käytännössä kahteen kertaan”, Lind toteaa.
Myös inventointimallissa ilmenneet mittapoikkeamat johtivat suun- nitelmien tarkastamiseen monin paikoin.
”Inventointimallissa oli useita ennalta-arvaamattomia ja liian myöhään havaittuja mittapoikkeamia. Esimerkiksi eteläpäädyn ravintolatilan katto osoittautui 30 senttiä matalammaksi kuin in- ventointimallissa, mikä edellytti suunnitelmien uusimista. Raken- nuksen pieneen kokoon nähden Kulttuurikasarmi oli todella työläs ja haastava kohde. Lopputulokseen voidaan kuitenkin olla hyvin tyytyväisiä”, Lainea toteaa.
(vas. yllä) Tapahtumatilan DALI-ohjattu valaistus koostuu kat- tovalaisimista ja ikkunalautoihin upotetuista valaisimista.
(vas. alla) Ryhmäkeskukset saavat syöttönsä maanalaisiin tiloihin sijoitetusta pääkeskuksesta. Toisen kerroksen tapa- tumatilan viereisessä teknisessä tilassa on varaukset myös esitystekniikan sähköistykselle.
(kesk.) Janne Lainea ja Niklas Lind saivat ratkoa monia haas- teita, jotta talotekniikalle löytyi reitit suojellun rakennuksen äärimmäisen ahtaissa tiloissa.
(oik. yllä) Lasipaviljongin kattoon ja lattiaan sijoitettua tekniik- kaa syötetään rakenteellisista syistä eri sähkökeskuksista.
(oik. alla) Rakennusta laajennettiin kolmionmuotoisella pavil- jongilla, joka tuo ravintolatoiminnoille lisätilaa. Lasipaviljongin katolle rakennettiin ulkoterassi.
18Plaani 4 2023 Sähkösuunnittelu