Page 34 - Plaani 4 / 2023
P. 34
Jyväskylän seurakunnan pääsuntio Jarmo Tanninen kiittelee uutta langatonta valaistuksen ohjausjärjestelmää.
”Se on hyvin käyttäjäystävällinen. Voin ohjata valaistusta kirkossa erillisellä käyttöpaneelilla. Eri tarpeisiin ja tilanteisiin löytyy valmiiksi ohjelmoituja valaistustiloja konserttien, messujen, häiden ja muiden kirkollisten tapahtumien tarpeisiin. Pystymme myös itse ilman ulkopuolista apua säätämään ja ohjelmoimaan valaistusta kuhunkin tilanteeseen parhaiten sopivaksi.”
HILLITYT JA HUOMAAMATTOMAT MUUTOKSET
M-Lightille valaisinsaneerausurakka tuli tarjouskilpailun kautta.
”Taulumäen kirkon valaisimien saneeraus oli mielenkiintoinen ja mittava kokonaisurakka, johon kuului valaisimien purku työmaalta, kuljetuspakkausten tekeminen, vakuutettu kuljetus Muuramen va- laisintehtaalle, valaisimien purkaminen osiin, suunnittelutyö ja korja- ustöiden hyväksyttäminen, uudelleen kasaus ja ohjausjärjestelmien integrointi sekä takaisin kuljetus ja asennus paikoilleen. Kaikkiaan urakkaan kuuluneita kunnostettavia valaisimia oli toistasataa”, luettelee M-Lightin tehtaanjohtaja Matti Wirman.
Wirman kertoo, että M-Lightilla vastaavia valaisinsaneerauksia tai esimerkiksi Alvar Aallon valaisimiin liittyviä kunnostusprojekteja on tehty vuosikausia. Hänen oma kiinnostuksensa vintage-esineisiin ja 60-luvun autoihin on tuonut tehtaalle arvokasta tietoa ja taitoa valmistustekniikoista, materiaaleista ja niiden muokattavuudesta.
”Kokemus tuo varmuutta ja sitä kautta ymmärrystä siitä, mitä Taulumäen kirkon kaltaisen kohteen valaistussaneeraus pitää sisällään ja kuinka paljon se vie aikaa. Tarjousvaiheessa pitää jumpata tarkkuutta ja osata laskea mukaan myös hieman yllätyk- sen varaa. Palveluihimme kuuluvan Dialux-valaistussuunnitteluoh- jelman avulla saamme lisää konkretiaa paperille suunnittelu- ja tarjousvaiheessa.”
Koska entisöitävät valaisimet ovat kuntonsa puolesta eritasoisia, jokaisen yksittäisen valaisimen kohdalla pitää määritellä niiden vaatimat toimenpiteet. Toteutusvaiheeseen kuuluu paljon testaa- mista ja teknistä osoittamista esimerkiksi uusittavien tai korjattavien valaisinosien osalta.
”Useimmiten pintakäsitellyt kulttuurihistoriallisesti arvokkaat valaisimet hiekkapuhalletaan heti alussa paljaalle metallipinnalle, jolloin vasta nähdään todellinen metalliosien kunto. On täysin eri asia tehdä vakiovalaisimia isossa erässä kuin entisöidä uniikkeja historiallisia valaisimia. Työt tehdään kangashansikkain, jolloin rasvasta oksidoituvat metalliosat eivät kontaminoidu pinnoiltaan”, Wirman kertoo.
Uusien, vaihdettavien materiaalien valinta on vaativa toimenpide.
”Esimerkiksi Taulumäen kirkon valaisimissa osa lasiputkisista heijastimista piti vaihtaa uusiin. Testasimme useita eri materiaaleja sekä pintakäsittelytapoja, jotta saimme säilytettyä alkuperäistä vastaavan ulkonäön ja valaistuksen toiminnan muuttumattomana. Joskus entisöitävät valaisimet ovat vahingoittuneet niin huonoon kuntoon, että niiden entisöinti ei ole mahdollista. Tällöin suunnitte- lemme tuotantoon tavan ja työkalut, joilla voidaan korvata vahin- goittunut valaisin tai sen osia.”
Wirmanin mukaan entisöitävien valaisimien fyysinen mitta ja tilankäyttö määrittävät paljon ohjaukseen liittyviä seikkoja. Uudet komponentit pitää saada mahtumaan hyvin pieneen tilaan.
Taulumäen kirkon entisöitävät valaisimet olivat suurimmaksi osaksi pienoisloistelampuilla varustettuja.
34Plaani 4 2023 Sähkösuunnittelu