Page 36 - Plaani 4 / 2023
P. 36
(yllä vas.) Taulumäen kirkko on 1920-luvun klassismin monu- mentaaliarkkitehtuurin merkittävimpiä kohteita Suomessa. Uusklassismia edustava kirkko on länsitornillinen pitkäkirkko. Kirkkosalin sivuilla kohoaa pilareiden kannattamat, kaksiker- roksiset lehterit. Yli 30 metriä korkea kellotorni on pääsisään- käynnin yläpuolella. Kokonaisuudessaan kirkko on peruskor- jattu vuonna 1996. | Kuva: Helena Taskinen, Museovirasto, Finna.fi
(yllä oik.) Taulumäen kirkon valaisimien kaikki muutokset on tehty vanhaa kunnioittaen. Käsintehdyt valaisimet ovat kaikki hieman erilaisia.
(kesk.) M-Light entisöi ja valmisti korjauskelvottomien tilalle Alvar Aallon valaisimia Jyväskylän yliopiston päärakennukseen. Malli- kuvien avulla tutkitaan valaisimien rakennetta. | Kuva: M-Light
(alla) ”Jyväskylän yliopiston päärakennuksen juhlasalin Aalto- valaisimia varten tehtiin työkaluja, joita on hyödynnetty myös muiden kohteiden vastaavien valaisimien korjaamisessa”, kertovat M-Lightin Matti Wirman ja Joni Paulman.
dokumentoida paikan päällä purkutilanteessa valaisimiin tai niiden asennukseen liittyviä yksityiskohtia. Uudelleenasennusvaiheessa tällaiset tiedot saattavat sujuvoittaa työskentelyä huomattavasti.”
AALLON VALAISIMILLE KÄYTÖSSÄ OMAT MUOTTITYÖKALUT
M-Lightin suunnittelija- ja arkkitehtiyhteyksistä vastaava Joni Paul- man kertoo, että parhaillaan yritys kunnostaa valaisimia Helsingin Kanavarannassa sijaitsevaan kohteeseen. Vastaavan tyyppisiä valaisimia on ollut työn alla esimerkiksi Jyväskylän yliopiston päära- kennuksen juhlasalin remontin yhteydessä.
”Molemmissa kohteissa teimme ensin valaisimesta mallin, jotta se voitiin hyväksyä käytettäväksi projektissa. Kun valaisimet saadaan tehtaalle, ne puretaan osiin, hiekkapuhalletaan vanha maali pois, nakutellaan mahdolliset lommot pois rungosta ja tutkitaan, tarvi- taanko uusittavia lisäosia. Tämän jälkeen alkaa ledi- ja muun teknii- kan kehittäminen, että valaisimeen saadaan suunnittelijan pyytämät lumen-määrät ja tehot”, Paulman kertaa korjausprosessin kulkua.
Jyväskylän yliopiston ja Kanavarannan osalta työtä helpottaa se, että M-Lightilla on tehtaalla valmiina muottityökalu, jolla voidaan tehdä kehyksiä ja runkoja kyseisten valaisimien varaosiksi.
”Arvokas valaisin vaatii esimerkiksi peltityöosaamista eri työstö- menetelmillä. Tietenkin yritämme mahdollisimman pitkälle säilyttää alkuperäiset osat, mutta aina siihen ei kuitenkaan pystytä. Huoleh- dimme myös siitä, että materiaalit ja maalisävy pidetään alkuperäi- sinä”, Paulman kertoo.
36Plaani 4 2023 Sähkösuunnittelu