Page 22 - Plaani 2-2020
P. 22
Paloilmoitinjärjestelmän suunnittelija saa asioida monen tahon kanssa
Toimitilojen rakennuttajat ovat kaikesta päätellen sisäistäneet paloturvallisuusajattelun paremmin kuin hyvin.
Teksti: Matti Valli
Palotarkastajat saattavat nimittäin joskus ihmetellä, miksi muu- taman tuhannen neliön liikekiinteistöön halutaan hälytyskeskuk- seen yhteydessä oleva ilmoitinjärjestelmä, vaikka rakennuslupa ei sellaista edellytä.
Aluksi terminologiaa: Palovarointinjärjestelmä tarkoittaa, että jär- jestelmä ei lähetä palohavaintoa koskevaa ilmoitusta hätäkeskuk- seen, vaan tieto menee ensimmäisenä vaikkapa vartiointiliikkeen valvomoon.
Paloilmoitinjärjestelmä puolestaan tarkoittaa, että systeemi on kytketty ilmoittamaan palohavainnot hätäkeskukseen.
"Automaattinen yhteys hätäkeskukseen tekee varoitinjärjestelmästä paloilmoitinjärjestelmän. Jos hätäkeskusyhteys puretaan, muuttuu järjestelmä palovaroitinjärjestelmäksi", selventää Insinööritoimisto Stacon Oy:llä tieto- ja turvallisuusjärjestelmien suunnittelusta ja konsultoinnista vastaava osastopäällikkö Teemu Seppänen.
ALENNUKSIA VAKUUTUSMAKSUIHIN
Hätäkeskukseen yhteydessä olevan paloilmoitinjärjestelmän toteut- taminen perustuu joko rakennuslupaan kirjattuun vaatimukseen tai sitten rakennuttaja haluaa toteuttaa sellaisen omaehtoisesti.
Teemu Seppäselle on hiukan epäselvää, miksi kiinteistönomistaja saattaa haluta nimenomaan paloilmoitinjärjestelmän eikä tyydy palovaroittimiin. Hän arvelee, että vakuutusyhtiöt antavat paloilmoi- tinjärjestelmän perusteella vakuutusmaksuihin alennuksia.
"Suora hätäkeskusyhteys takaa ehkä sen, että palokunta saadaan paikalle hiukan nopeammin kuin jos hälytys kiertää esimerkiksi vartiointiliikkeen kautta."
"Haittapuolena ovat virheelliset hälytykset, ja jos niitä tulee tarpeek- si monta, niin pelastuslaitos voi laskuttaa kiinteistön omistajaa", Seppänen pohtii.
22Plaani 2 2020 Teleratkaisut ja turvallisuus