Page 23 - Plaani 2-2020
P. 23

tele&turvaPlaani
   UUSISSA ST-OHJEISSA DETALJIMÄÄRITYKSIÄ
Vuonna 2019 voimaan astuneet paloilmoitinjärjestelmää koskevat uudet ST-ohjeet ole juurikaan vaikuttaneet suunnittelu- ja asen- nuskäytäntöihin. Ohjeissa on enimmäkseen toteutusta koskevia detaljitäsmennyksiä.
"Aikaisemmin valvomatta voitiin jättää alle neljän neliön WC- tai muut vastaavat tilat. Vuoden 2019 ohjeesta neliömääriä koskeva maininta on poistettu. Välitilan valvontaan on tullut muutoksia. Korkeus- ja pinta-alarajoitukset on poistettu, mutta toisaalta nimet- tyjen palokuormaa aiheuttavien komponenttien lista on kasvanut", Teemu Seppänen selventää.
Pelastuslaitosten taholta on joskus ihmetelty sitäkin, miksi pesuti- loissa, joissa ei ole mitään palokuormaa, on monesti ilmaisin.
"Tällöin täytyy muistaa, että ST-kortti on vain ohje eikä mikään raamattu. Ihanteellisessa suunnittelutavassa ohjeita sovelletaan kohteen vaatimusten mukaisesti."
"Itse jätän toimistotiloissa WC-tilat valvomatta, mutta julkisissa tiloissa ja kouluissa piirrän ilmaisimet WC-tiloihin, koska niissä joku voi polttaa tupakkaa tai sytyttää roskakorin palamaan."
ARKKITEHTIKUVAT POHJANA
Suunnittelun alkaessa pohjaksi hankitaan kiinteistön arkkitehtiku- vat, ja paikan päällä käydään varmistamassa, että kuvat pitävät paikkansa. Joissakin kohteissa palon havaitsemiseen tarvitaan erikoisratkaisuja.
"Kattorakenteet saattavat olla epämääräisen muotoisia palkkeineen ja alaslaskuineen. Niiden valvomiseen on omia ohjeitaan, kuten myös kor- keiden tilojen valvontaan – ilmaisimien täytyy olla huollettavissa. Näissä tiloissa ratkaisuna voidaan käyttää esimerkiksi lämpöilmaisinkaapelia."
Lähtötietojen keräämisen jälkeen suunnittelija alkaa työstää toteu- tuspiirustuksia. Ilmaisimilla on tietty valvonta-alue: savuilmaisimilla se on 60 ja lämpöilmaisimilla 30 neliötä.
"Ilmaisimien määrään ja sijoitteluun vaikuttaa ilmanvaihtolaitteiden sijainti. Tuloilmapuolella ilmaisin ei saa häiriintyä tuloilmavirrasta. Poistoilmapuolella ilmaisin ei saa sijaita kahta metriä kauempana poistoilma-aukosta.
SÄHKÖSUUNNITTELIJA PÄÄOSASSA
Palo- ja turvallisuusjärjestelmien suunnittelu kulkee yleensä samaa tahtia muun sähkösuunnittelun kanssa, paitsi olemassa olevissa kiinteistöissä se on erillinen projekti.
"Paloilmoitinjärjestelmän suunnittelu tilataankin yleensä kohteen sähkösuunnittelijalta. Joskus sopimuksissa on määritelty, että paloilmoitinliike tekee suunnittelun avaimet käteen periaatteella", Seppänen sanoo.
Kaapelointi on iso osa järjestelmää, ja siitäkin syystä paloilmai- sinjärjestelmä linkittyy tavallisesti muuhun sähkösuunnitteluun ja etenkin sähköurakointiin.
Asennusvaiheessa marssijärjestys pääsääntöisesti menee niin, että sähköurakoitsija ottaa keikan ja siihen alihankkijaksi paloilmoitin- liikkeen.
(vas.) Tänä päivänä koko kiinteistöä halutaan hallita yhden jär- jestelmän kautta. Kulunvalvontaa, palo- ja rikosilmoittimia sekä kiinteistöautomaatiota integroidaan yhteen. Kuva: iStockphoto
"Paloilmoitinjärjestelmän suunnittelu tilataan yleensä kohteen sähkösuunnittelijalta. Joskus sopimuksissa on määritelty, että paloilmoitinliike vastaa suunnittelusta avaimet käteen periaat- teella", Teemu Seppänen sanoo. Kuva: Stacon Oy
 23Plaani 2 2020 Teleratkaisut ja turvallisuus















































































   21   22   23   24   25