Page 24 - Plaani 2-2020
P. 24
"Mikäli urakka koskee pelkän paloilmoitinjärjestelmän toteutusta, niin järjestys voi olla myös toisinpäin, eli paloilmoitinliike on pääto- teuttaja ja sähköurakoitsija alihankkija."
Sähköurakoitsija voi tilanteesta riippuen kaapeloinnin lisäksi asettaa ilmaisimille osoitteet paloilmoitinliikkeen ohjeiden mukaan ja myös asentaa ilmaisimet, mutta järjestelmän ohjelmoinnin ja käyttöönoton tekee paloilmoitinliike.
PALOKONSULTTI TUTKII PAIKAT
Paloilmoitinjärjestelmien suunnittelija saattaa joutua tekemiseen myös palokonsultin kanssa. Jos vaikkapa kiinteistön käyttötarkoi- tus muuttuu tai sitä laajennetaan, niin palokonsultti tutkii paikat.
"Konsultti määrittelee, asennetaanko kohteeseen hätäkeskukseen yhteydessä oleva paloilmoitinjärjestelmä sekä millaiset savuluukut ja niiden ohjausjärjestelmät tarvitaan, ja sähkösuunnittelija sovittaa järjestelmät yhteen."
Suunnittelija laatii paloilmoitinjärjestelmää koskevan paloilmoittimen elinkaarikirjan, joka sisältää kohteen ja palovalvonnan perustiedot ja joka hyväksytetään pelastusviranomaisilla.
"Etenkin erikoiskohteissa on tärkeätä laatia ja hyväksyttää elinkaa- rikirja riittävän aikaisin, että työt pääsevät etenemään aikataulussa."
ILMAISIMISSA KOLMEA PÄÄTYYPPIÄ
Paloilmaisimia on karkeasti ottaen kolme päätyyppiä. Savuilmaisin reagoi savuun, lämpöilmaisin reagoi maksimilämpötilaan tai läm- pötilan äkilliseen muuttumiseen sekä yhdistelmäilmaisin, joka vaatii lauetakseen sekä lämpö- että savuhavainnon.
Valvontaan voidaan käyttää myös esimerkiksi lämpöilmaisinkaape- leita, linjailmaisimia tai näytteenottojärjestelmää.
"Suunnittelija määrittelee ilmaisintyypin. Laitetoimittajien kanssa voidaan keskustella, voidaanko tietyllä laitetyypillä kokonaisuus suunnitella tietyllä tavalla."
Järjestelmätoimittajalla tarkoitetaan paloilmoitinkeskuksen toimitta- jaa. Paloilmoitinjärjestelmä on aina paikallinen, mutta megaluokan kohde voi koostua useammasta ilmoitinkeskuksesta.
"Keskus on jonkun valmistama, mutta avoimessa järjestelmässä siihen liitettävät ilmaisimet ja muut komponentit kuten painikkeet voivat olla kenen tahansa valmistamia."
SUDENKUOPPIAKIN LÖYTYY
Grafiikka, jos sellainen toteutetaan, on merkittävä osa paloilmoi- tinjärjestelmää. Nykyään se toimii tavallisesti pilvipalvelun kautta. Varsinaista paloilmoitinjärjestelmää ei kuitenkaan voi siirtää pilveen toimintavarmuuteen kohdistuvien vaateiden takia.
Seppäsen mukaan kelvotonta paloilmoitinjärjestelmää ei markki- noilla ole. Kaikkien on täytettävä annetut kriteerit.
Järjestelmää täytyy kuitenkin huoltaa ja ylläpitää, mutta huollon ja ylläpi- don kilpailuttaminen ei kaikkien järjestelmätoimittajien kohdalla onnistu.
"Kaikki toimittajat eivät ole lisensoineet järjestelmänsä huoltoa kolmansien osapuolten huoltoliikkeille. Tämä voi olla sudenkuoppa, jos rahastus alkaa vasta hankinnan jälkeen," Seppänen varoittaa.
PALOILMOITINLIIKE VASTAA TOIMIVUUDESTA
Paloilmoittimien asennusurakka tilataan tavallisesti sähköurakoitsi- jalta, joka tekee vähintäänkin kaapeloinnin, mutta saattaa asentaa myös komponentit paikoilleen.
"Järjestelmän toteuttajaksi urakoitsija ottaa paloilmoitinliikkeen, jolle vastuu järjestelmän toimivuudesta joka tapauksessa kuuluu."
Joskus suunnittelija on suunnitellut ilmaisinsijoittelun liian kovalla vauhdilla 2D tai 3D-kuvien perusteella.
Tällöin urakoitsija voi työmaalla huomata, että esimerkiksi hä- lyttimen etäisyys IV-poistokanavasta on liian pitkä, tai että tietty alaslasku vaatii ilmaisimen, ja suunnitelmia on muutettava.
Joskus palotarkastajakin puuttuu johonkin asiaan. Vika ei välttä- mättä ole suunnitelmissa, vaan siinä että eri osapuolet ovat tulkin- neet niitä eri tavalla.
RAJAPINNAT AVAUTUVAT
Tänä päivänä koko kiinteistöä halutaan hallita yhden järjestelmän kautta. Kulunvalvontaa, palo- ja rikosilmoittimia sekä kiinteistöauto- maatiota integroidaan yhteen.
"Järjestelmien rajapinnat alkavat avautua, mutta joskus kuitenkin tuntuu, että lvi-järjestelmään kuuluva automaatio halutaan pitää erillään kaikesta muusta, mutta tulevaisuutta se ei kuitenkaan ole", Seppänen kertoo havainnoistaan.
Laitetoimittaja muut- taisi suunnittelun pe- lisääntöjä
Teksti: Matti Valli
FSM:n tuotepäällikkö Juha Etula peräänkuuluttaa uusia tuulia hälytys- ja paloilmaisinjärjestelmien suunnitteluun.
"Lopputulos saataisiin tilaajan kannalta paremmaksi, mikäli suun- nitelmissa määriteltäisiin toteutukselta vaadittava tekninen taso ja vaadittavat ominaisuudet, eikä niinkään viitattaisi tiettyyn laittee- seen ja sen ominaisuuksiin", Etula sanoo.
"Parhaillaan olemmekin laatimassa eräälle isolle kaupungille suun- nitteluohjetta, jossa keskitytään järjestelmältä vaadittaviin ominai- suuksin ilman että mainitaan mitään esimerkkituotetta."
Järjestelmän elinkaarikustannusten kannalta rajapintojen avoimuus ja lisenssivapaus ovat merkittävä asia. Pitkässä juoksussa yhden tuotteen varaan tehtävä suunnittelu kaataa Etulan mukaan toteu- tus- ja elinkaarikustannukset omistajan maksettavaksi.
"Mikäli jonkun valmistajan tuotetta ei voida ohjelmoida avoimien ohjelmointirajapintojen läpi tai vaikkapa hallinnoida pilvipalvelun kautta, rajaa se merkittävästi tuotteen integraatiota muihin järjestel- miin", Etula painottaa.
"Urakoitsijatkin voivat rohkeammin toteuttaa kohteet haluamallaan järjestelmätekniikalla, mikäli suunnittelu ei rajaa tuotetta, vaan mää- rittää pelkästään toteuttamista koskevat vaatimukset."
VUOKRA-ASUINTALOT LUUPIN ALLE
Jos Juha Etula saisi vähän parantaa maailmaa, niin hän puuttuisi
24Plaani 2 2020 Teleratkaisut ja turvallisuus