Page 36 - Plaani 2 - 2021
P. 36

Virve 2.0 -hanke tuo uuden teknologian sisäverkkoihin
Virve-viranomaisverkko siirtyy lähivuosina uu- teen teknologiaan. Suunniteltu siirtymäkausi nyky-Virvestä uudistettuun Virve-palveluun on vuosina 2023–2025.
Teksti ja kuvat: Erillisverkot
Pelastuslain muutos tuo uudet viranomaismääräykset verkkojen to- teutukseen. Siirtymävaiheessa kiinteistöjen sisäverkot toteutetaan sekä nyky-Virven että tulevien palvelujen vaatimusten mukaisina.
Erillisverkot rakentaa tulevaisuuden Virve-palvelut Elisalta hankit- tavien 4G-radioverkkopalvelujen päälle. Palveluiden testaus- ja rakennusvaihe on parhaillaan menossa.
MITEN UUDISTETTU VIRVE EROAA NYKYISESTÄ VIRAN- OMAISVERKOSTA?
Uudistettu Virve on kehittyvä palvelujen kokonaisuus. Nykyinen Virve on toteutettu Tetra-teknologialla. Uudistettu Virve hyödyntää 4G- ja 5G-matkaviestinverkkoja, mutta ei käytä 2G- tai 3G- verkkoja.
Uuden verkon taajuusalue on nykyistä korkeampi ja nopeammin vaimeneva, joten toteutukseen tarvitaan enemmän tukiasemia. Nyrkkisääntönä on, että kun taajuus kaksinkertaistuu, tarvitaan aina kuusi kertaa enemmän tukiasemia saman peittoalueen saamiseksi.
MIKSI VIRVE 2.0 HANKKEESEEN ON RYHDYTTY?
Virve-verkko on ollut käytössä yli 20 vuotta ja sen palvelut toimivat edelleen hyvin. Virven käyttäjät tarvitsevat kuitenkin myös laajakais- taisia datapalveluita, kuten liikkuvaa kuvaa, jota Tetra-teknologialla ei voida tarjota.
Teknologia tulee siis elinkaarensa päähän. Uudistuksella saadaan tarjolle uusia toimintokriittisiä palveluita sekä monipuolinen alusta uusien palveluiden kehittämiseksi. Ne perustuvat 3GPP-standardei- hin ja jatkossa teknologia kehittyy kaupallisten verkkojen kehitty- misen myötä. Esimerkiksi 6G-verkon ennakoidaan tulevan tarjolle vuosikymmenen lopulla.
TULEVAISUUDEN VIRVE JA SISÄVERKOT
– ERILLISVERKKOJEN KEHITYSPÄÄLLIKKÖ KARI JUNTTILA VASTAA KYSYMYKSIIN
Miten sisäverkkojen suunnittelu ja toteutus muuttuvat?
Uudistetun Virven radioverkon rakentamisesta ja ylläpidosta sekä ulkona että sisätiloissa vastaa kilpailutuksella valittu sopimuskump- panimme Elisa. Sopimus on tehty vuoteen 2030 saakka.
Elisa vastaa uusien palveluiden sisätilakuuluvuuden toteuttamisesta oman sisätilakuuluvuuden toteutusprosessinsa mukaisesti.
Palveluiden sisätilakuuluvuuden rakentamisesta aiheutuvista kustannuksista vastaa lähtökohtaisesti kiinteistön omistaja, mikäli määräys sisätilakuuluvuuden parantamisesta tulee viranomaiselta. Jos toive sisätilakuuluvuudesta tulee käyttäjäorganisaatiolta, se huolehtii kustannuksista.
Kun kiinteistönomistaja saa viranomaismääräyksen laajakaistaisten Virve-palveluiden sisätilakuuluvuuden toteuttamisesta, omistaja ottaa yhteyden Elisaan, joka toteuttaa sisätilakuuluvuuden vi- ranomaisvaatimuksen mukaisesti. Työn valmistuttua kohteesta tuotetaan tarkastusraportti, joka toimitetaan viranomaiselle ja Erillisverkoille.
Näissäkin kohteissa kannattaa jo suunnitteluvaiheessa sopia pelas- tusviranomaisten kanssa, missä Virve 2.0 verkon tulee toimia, täl- löin nämä tarpeet on helpompi ottaa huomioon, eivätkä ne aiheuta merkittäviä lisäkustannuksia.
Vuosina 2021–2025 sisäverkot rakennetaan sekä nykyisen Virven että Virve 2.0 -hankkeen tuomille palveluille. Elisa päivittää nykyiset Virve-sisäverkot uusilla Virve-palveluilla vuoden 2023 loppuun mennessä.
 36Plaani 2 2021 Teleratkaisut ja turvallisuus














































































   34   35   36   37   38