Page 35 - Plaani 1 - 2024
P. 35
(vas. yllä) Juho Lepistö kertoo, että kumppanuusmallin pilotti- kohteena toimineessa Ilmalan Aurassa talotekniikan ääni saa- tiin kuuluviin alusta asti. Tämä on auttanut monien haasteiden taklaamisessa. | Kuva: Granlund
(vas. alla) Ilmari Hämäläisen mukaan kumppanuusmalli on autta- nut mittaroimaan vastuullisuuskokonaisuutta ja samalla rakenta- maan optimaalista taloteknistä kokonaisuutta. | Kuva: Hartela
(kesk.) Hartelan ja Granlundin kumppanuuden tavoitteena on toimiva kiinteistö ja tyytyväiset asiakkaat.
(yllä) Ilmalan Aura valmistuu vuoden 2024 aikana.
Yhteisten tavoitteiden toteutumista on seurattu reaaliaikaisessa tilan- nehuoneessa ja tarvittaessa on tehty korjausliikkeitä. Vuoden 2024 alussa näyttää siltä, että mittarit ovat pääosin vihreällä ja kesäkuussa valmistuvan kohteen talotekniikan budjetti on alittumassa.
Kun kohde on luovutettu käyttäjille, jatkuu kumppanuus takuuajan loppuun.
”Takuuaikana vastaamme talotekniikan toiminnan analytiikasta. Seuraamme ja raportoimme kiinteistön olosuhteiden pysyvyyttä, energiankulutusta ja laitteiden toimintaa sekä vastaamme muista takuuaikaisista toimenpiteistä”, Lepistö toteaa.
SUUNNITTELIJA UUDEN EDESSÄ
Rakennuttajan ja talotekniikkakonsultin tiivis yhteistyö on vaatinut avointa vuoropuhelua ja totutuista toimintatavoista
pois oppimista, kun tekemistä ei ole sidottu ennalta sovittuihin tehtäväluetteloihin.
”Vuoropuhelua tarvitaan paljon ja se on erilaista kuin normaalisti ra- kennusliikkeen ja suunnittelijan välillä, koska olemme tasavertaises- sa asemassa kehittämässä kokonaisuutta. Yhteistyössä keskeiseen asemaan nousee avoimuus ja läpinäkyvyys”, sanoo Hämäläinen.
Ilmalan Aurassa Granlund on laittanut paljon paukkuja viimeis- telyvaiheen suunnitteluun, mikä on tiennyt suunnittelijan vahvaa läsnäoloa työmaalla. Tämä on vaatinut uudenlaista asennetta sekä suunnittelijalta että urakoitsijalta.
”Olemme oppineet olemaan aktiivisia hankkeen eri vaiheissa ja tuomaan pöytään ideoita, päätösehdotuksia ja kustannusanalyysiä. Suunnittelijalta on vaadittu kykyä olla kiinnostunut työmaan etene- misestä, tilojen vuokrauksesta sekä käyttäjien tyytyväisyydestä ja sijoittajien toiveista”, Lepistö selvittää.
Kumppanuusmallista saadut hyvät kokemukset kannustavat sen käyttöön myös tulevissa hankkeissa, joita on jo suunnitteilla useita.
”Malli sopii erityisesti omaperusteisiin rakennushankkeisiin, joissa lähtötietoja ei ole alussa juurikaan saatavilla ja joissa pystymme ohjaamaan ja kehittämään kokonaisuutta yhdessä asiakkaiden ja kumppaniemme kanssa. Se sopii myös kilpailuhankkeisiin, toki bonusmallissa mittaristo ja kokonaisuus täytyy aina määrittää han- kekohtaisesti”, Hämäläinen toteaa ja jatkaa:
”Kumppanuusmalli ei ole vielä valmis tuote. Se näyttää kuitenkin oikeaa suuntaa sen suhteen, että rakennusalalla yhteistyökump- panit kehittävät yhteisöllisiä hankemalleja, joilla projekteja viedään onnistuneesti eteenpäin yhteisen tekemisen kautta.”
35Plaani 1 2024 Rakennuttaminen