Page 31 - Plaani 2 - 2024
P. 31
(vas.) Tieto- ja turvateknisten järjestelmien suunnittelupäte- vyyden hakulomakkeet ja ohjeet löytyvät osoitteesta www. tietojaturvasuunnittelu.fi.
(oik. yllä) ”Suunnittelutoimistot kilpailevat kokeneista TiTu-alan suunnittelijoista. Ennen nykyistä rakennusalan lamatilaa heistä oli jopa pula”, Markku Säkö toteaa.
(oik. alla) ”Etenkin isojen kohteissa turvallisuuden suunnittelus- sa on tärkeätä kokonaistilanteen hahmottaminen ja hallinta – hälytykset, henkilöturvallisuus ja ihmisten ohjaaminen turvalli- seen suuntaan”, Lauri Lehto määrittelee.
Senaatti-kiinteistöt vaatii useimmiten tarjouspyynnöissään kyseisen kohteen mukaisia tieto- ja turvasuunnittelijapätevyyksiä eli TiTu- pätevyyksiä. Senaatin talotekniikkaryhmän päällikkö Pasi Hyyppä toteaa, että pätevyyksillä on suuri merkitys etenkin vaativissa ja erittäin vaativissa kohteissa, joita ovat esimerkiksi vankilat ja polii- sien toimitilat.
”Lautakunnan toimesta arvioitu TiTu-pätevyys helpottaa tilaajan toimintaa, koska mukana olevien suunnittelijoiden kompetenssia ei tarvitse arvioida uudestaan. Myönnetty pätevyys kertoo tilaajalle, että lautakunta on arvioinut kyseisen henkilön ammattitaidon riittä- vän hyväksi suunnittelemaan tiettyyn laajuuteen ja vaativuustasoon kuuluvien rakennusten järjestelmiä”, Hyyppä määrittelee.
Hänen mukaansa Senaatin pätevyysvaatimukset suunnittelijoil-
le ovat suurin piirtein samat kuin yksityiselläkin puolella, mutta kohdekohtaisesti Senaatin asiakkailla saattaa olla yksityispuolta tiukempia vaatimuksia. Pätevyyksistä erillinen asia ovat esimerkiksi Suojelupolisin toimesta henkilöille tehtävät turvaselvitykset. Suun- nittelijalla saattaa olla takanaan rikkeitä, jotka voivat estää hänen osallistumisensa tietyn kohteen suunnitteluun.
”Tarjouskyselyssä ilmoitamme, millaista pätevyyttä suunnittelijoilta vaaditaan. He voivat osoittaa kelpoisuutensa joko TiTu-pätevyydel- lä tai koulutustodistuksilla ja referensseillä. Suunnittelijan kannalta on tietysti helpompaa toimittaa tilaajalle valmis pätevyyden osoitta- va todistus kuin erikseen selvittää koulutustaustansa ja aikaisem- mat kohteensa”, Hyyppä sanoo.
Hänen mukaansa tänä päivänä turvasuunnittelua vaaditaan aikai- sempaa enemmän, jopa pieniinkin kohteisiin.
VAIKEUSASTEET KASVUSUUNNASSA
Tele-, turva- ja AV-suunnittelusta Rejlersillä vastaavan yksikön päällikkö Jari Liimatainen on ollut mukana tieto- ja turvateknisten järjestelmien pätevyysluokituksen suunnittelussa. Hänen mukaansa pätevyysluokitus on tullut tarpeelliseksi, koska rakennusten sähkö- suunnittelussa tieto- ja turvateknisiin järjestelmiin liittyvien tehtävien lukumäärä ja vaikeusaste on kasvanut.
”Pienessäkin hankkeessa suunniteltavia järjestelmiä on vähintään- kin kymmenen kappaletta ja isommissa kohteissa niitä on usein yli 20. Näiden kaikkien osien teknisten yksityiskohtien ja vaatimusten hallitseminen on haastavaa. Tästä syystä katsottiin, että käytössä oleva rakennussähkösuunnittelijan pätevyys ei anna riittäviä eväitä tele- ja turvapuolelle”, Liimatainen sanoo.
Tieto- ja turvateknisten järjestelmien laitekanta uudistuu yhä tiu- hempaan tahtiin ja tekijöille ajan hermoilla pysyminen on haasta- vaa. Suoraan oppilaitoksista ei alalle saada valmiita erikoistuneita tekijöitä. Insinööriopintojen jälkeen TiTu-kouluttautumisessa on selvä aukko, jota haluaan paikata.
”Uudet pätevyydet kannustavat rakennussähkösuunnittelijoita eri- koistumaan tele- ja turvapuolelle, jossa tehtävät ovat monipuolisia ja joka alana kehittyy eteenpäin kovaa vauhtia. Työssä on mah- dollista hyödyntää monipuolisesti koulutustaan ja työuran aikana opittuja asioita”, Liimatainen pohtii.
Hän arvelee, että tele- ja turvapuolen pätevyyttä tähän mennessä hakeneet 60 henkilöä edustavat lukumääräisesti noin 30–40 pro-
tieto&turvaPlaani
31Plaani 2 2024 Tieto- ja turvatekniset ratkaisut