Page 33 - Plaani 2 - 2024
P. 33
SHOT LIGHT
ARKOSLIGHT
Illuusio valaistusta tilasta ilman näkyvää valonlähdettä.
www.teclux.fi | Palkkatilankatu 1-3, 00240 Helsinki | 09 225 2410
Kaikki suunnittelijat samalle viivalle
Suomen lainsäädäntö ei edellytä sähkösuunnittelijoilta minkäänlaista pätevyyttä. Outoa, eikö totta? Maankäyttö- ja rakennuslakiin ja pian voimaan tulevaan uuteen rakentamislakiin on kirjattu vaatimuksia erityissuunnittelijoiden pätevyyksille. Rakennuttaminen ja rakentaminen kuuluu kuitenkin juridisesti ympäristöministeriön toimivallan alaisuuteen, kun taas sähkö kuuluu työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonalaan.
Edellä sanottu tarkoittaa, että rakennuspuolen erityissuunnittelijoita koskevat pätevyydet koske- vat kaikkia muita alueita paitsi ei sähköä.
”Sähkö- ja TiTu-suunnittelua koskevat vapaaehtoisesti luodut pätevyydet perustuvat alan yhteiseen tahtotilaan, jonka mukaan sähköpuolen suunnittelijat on hyvä saada samalle viivalle esimerkiksi lvi-, arkkitehti- tai rakennepuolen kanssa”, Markku Säkö toteaa.
Tieto- ja turvatekniikan pätevyydet perustuvat tiettyihin opintosuorituksiin ja työkokemukseen vaativuusluokkaa vastaavien rakennusten TiTu-järjestelmien suunnittelusta. Luokka vähäinen riittää omakotitaloon tai pienehköön rivitaloon.
Pätevyysluokka tavanomainen on riittävä kerrostalomaailmaan ja toimistotaloihin. Vaativa-luokka vaaditaan esimerkiksi kauppakeskukseen, suurehkoon koulurakennukseen tai pieneen sairaa- laan. Poikkeuksellisen vaativa kohde voi olla puolestaan suurehko sairaala, pelastuslaitokselle kuuluva rakennus, vankila, poliisilaitos tai vaativa suojelukohde.
Pätevyyden myöntää lautakunta, jossa ovat mukana Sähkösuunnittelijat NSS ry, Senaatti-kiin- teistöt, Suunnittelu- ja konsultointiyritykset SKOL ry, Turva-alan yrittäjät ry, Sähköinsinöörit SIL ry, Finanssiala ry, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK ry ja Henkilö- ja yritysarviointi SETI Oy. Pätevyysjärjestelmän sihteerijärjestönä toimii NSS ry.