Page 32 - Plaani 2 - 2024
P. 32
senttia kaikista alan töitä isommissa sähkösuunnittelutoimistoissa tekevistä Titu-suunnittelijoista.
”Kysyntää tele- ja turvapuolen suunnittelijoista on koko ajan, myös Rejlersillä. Rakentamisen lama toki vaikuttaa, mutta näkemykseni mukaan tietoteknisten järjestelmien suunnittelijoiden työtilanne on yleisesti ottaen pysynyt hyvällä tasolla rakentamisen vähenemises- tä huolimatta”, Liimatainen toteaa.
Liimataisella on pätevyys poikkeuksellisen vaativien kohteiden tele- ja turvasuunnitteluun. Hänen mukaansa pätevyys puolueettomasti todistaa tilaajalle sekä koulutustaustan että työuran aikana hankitun kokemuksen eikä pätevyyden haltijan tarvitse asiaa enää erikseen todistaa.
HAASTEENA TIEDON HALLINTA
Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöstä SPEK:n turvallisuusasi- antuntija Lauri Lehto on mukana TiTu-suunnittelijapätevyyksiä myöntävässä lautakunnassa.
Rakennushankkeissa talo- ja palo- ja muutkin turvatekniset järjes- telmät ovat vahvasti integroitumassa toisiinsa. Vaikeusasteita lisää se, että niihin voidaan liittyä ulkopuolelta yhteisten rajapintojen kautta. Käytössä voi myös olla yhteisiä hallintajärjestelmiä.
”SPEK:n kannalta kyse on paloturvallisuusasennuksista, paloil- maisimista, sammutuslaitteistoista ja näiden kanssa yhteistoimin- nassa olevista oviohjauksista, hisseistä ja ilmastoinnista”, Lehto määrittelee.
”Näitä koskevan tiedon hallinta on muodostunut haasteelliseksi
– mitä suuremmaksi kohde kasvaa, niin sitä enemmän on todennä- köistä, että yhden suunnittelijan pöydällä on erilaisia järjestelmiä, jotka kaikki pitäisi hallita.”
Suunnittelutyössä kehityksen hallintaan kaivataan ohjeistusta ja osaamista sekä myös mahdollisuutta tämän osaamisensa kehittä- miseen. Itse laite- ja asennuspuolella erilaisista ohjeista ei Lehdon mukaan ole runsaudenpulaa, varsinkaan palontorjuntatekniikkaan liittyen.
Lehto uskoo, että TiTu-järjestelmien suunnitteluun pari vuotta sitten luodut vaatimukset ohjaavat alaa parempaan suuntaan.
”Tärkeimpänä asiana pidän sitä, että etenkin isojen kohteiden suunnittelussa osattaisiin ottaa huomioon ja hallita kokonaistilanne – hälytykset, henkilöturvallisuus ja ihmisten ohjaaminen turvalliseen suuntaan”, Lehto toteaa.
TÄYDENNYSKOULUTUS TAAS SYKSYLLÄ
NSS ry:n toimitusjohtaja Markku Säkö taustoittaa, että rakennus- sähkösuunnittelijoita koskevat vapaaehtoiset pätevyysluokat raken- nettiin noin 20 vuotta sitten – tämän pätevyyden on hankkinut noin 700 alan suunnittelijaa. Kyseiset pätevyyttä koskevat vaatimukset ovat myös löytäneet mukaan rakennuttajien tarjouskyselyihin.
”Vähitellen niin rakennuttajat kuin tieto- ja turvajärjestelmien suun- nittelijatkin alkoivat ihmetellä, miksi TiTu-puolelta puuttuu vastaa- vanlainen pätevyysluokitus, varsinkin kun kaikki tietotekniikkaan liittyvät järjestelmät monimutkaistuvat koko ajan. TiTu-suunnitteli- joilta edellytetään kykyä monenlaisten järjestelmien suunnitteluun ja niiden yhdistämiseen yhteen tilaan”, Säkö sanoo.
Tältä pohjalta rakennussähkösuunnittelua vastaavat pätevyysluokat rakennettiin myös TiTu-puolelle omaksi pätevyysjärjestelmäkseen.
(alla) ”Mitä tulee turvallisuuteen, niin suunnittelijakunnan osaamisessa on tasoeroja. Toki Suomesta kyllä löytyy suunnit- telijoita ja suunnittelutoimistoja, joiden osaaminen on korkealla tasolla, mutta enemmänkin heitä voisi olla”, Pasi Hyyppä pohti.
(vas.) ”Muutamissa tarjouspyynnöissä ja hankkeissa lauta- kunnan todentama tele- ja turvasuunnittelua koskeva päte- vyysluokka esitetään jo yhtenä vaatimuksena. Toivon tämän käytännön vakiintuvan jatkossa ainakin kaikkien vaativampien hankkeiden kohdalla.” Jari Liimatainen visioi.
(oik.) NSS:n tieto- ja turvateknisten järjestelmien ammatillinen täydennyskoulutus sähkösuunnittelijoille sekä tietoteknisten järjestelmien suunnittelijoille järjestettiin ensimmäisen kerran lokakuussa 2023.
Alan koulutuksen puutettakin on harmiteltu. Insinöörikoulutuksen jälkeen asiat on sisäistetty työn kautta.
”NSS on vastannut haasteeseen lanseeraamalla syksyllä 2023
alan suunnittelijoille tarkoitetun täydennyskoulutuksen. Koulutus keskittyy TiTu-järjestelmien perusteisiin, niiden erityispiirteisiin sekä järjestelmien yhteen kytkemiseen ja integrointiin”, Säkö kertoo.
”Koulutuksella haluamme innostaa suunnittelijoita erikoistumaan juuri tälle alueelle ja ylipäätään kasvattaa suunnittelijakunnan TiTu- puoleen liittyvää osaamista. Kyseessä on kahden päivän katsaus kaikkiin tieto- ja turva-alan järjestelmäkokonaisuuksiin. Seuraava koulutus järjestetään 9.–10. lokakuuta tänä vuonna”, Säkö sanoo.
32Plaani 2 2024 Tieto- ja turvatekniset ratkaisut