Page 29 - Plaani 4 / 2022
P. 29

(yllä) Jyrki Metsola piti jäähyväisluentonsa NSS:n Asiantuntija- seminaarissa.
DIGITAL TWIN JA CADMATIC
Kolme vuotta sitten Kymdatasta tuli osa Cadmatic-konsernia ja Cadsin nimi katosi historiaan. Sattuiko? Metsolaa naurattaa taas. ”Ei ohjelmiston nimi ole mikään itseisarvo”, hän sanoo. ”Olem- me tässä puhuneet kaiken aikaa Cadsista, vaikka enimmäkseen olemme puhuneet Cads Electricistä, josta siis tuli Cadmatic Electrical. Mutta ne ovat vain nimiä. Tärkeämpää ja erityisen hieno asia oli, että löysimme työmme jatkajaksi suomalaisen yrityksen, jolla oli meidän kanssamme yhteiset arvot ja tapa toimia aidon asiakaslähtöisesti.”
”Henkilökohtaisesti olin erityisen tyytyväinen siihen, että juuri
kun Digital Twin alkoi olla rakennusalan ”kuuma peruna”, meistä tuli osa Cadmaticin osaamiskeskittymää, jolla oli sekä tuotteet
että vaikuttavia referenssejä teollisuussektorin Digital Twinistä”, Metsola sanoo. ”En voisi kuvitella parempaa tapaa viedä eteenpäin Kymdatassa kehitettyä osaamista ja työkaluja kuin juuri Cadmatic- konserni, suomalainen mutta globaali toimija.”
ENTÄ NE KOLME KOHOKOHTAA?
Jyrki Metsola näkee Kotkassa tehdyssä työssä kolme selkeää päätöstä, joiden merkitys kasvoi vuosien aikana kokoaan suurem- maksi. ”Ensimmäinen oli se, että aloimme tehdä toimialakohtaisia sovelluksia eri aloille, kuten sähkösuunnitteluun. Toinen oli pro- jektikohtaisen tiedonhallinnan kehittäminen, koska se osui suo- raan tietomallintamisen ytimeen. Ja kolmanneksi nostan sen, kun aloimme rakentaa vahvaa dwg-yhteensopivuutta. Mielestäni nämä ovat vaikuttaneet kaikkein eniten siihen, että asemamme Suomen sähkösuunnittelumarkkinoilla on se, mikä se on. Me olemme luo- neet tason, jolla suunnittelua tässä maassa tehdään.”
”Miten CAD/BIM- sähkösuunnittelu on kehittynyt, mitä on jäänyt tekemättä ja mitä pitäisi tehdä?”
Pääkohdat Jyrki Metsolan jäähyväisluennosta:
1. Tietomallintamisen kehittämiseen tarvitaan selkeä ryhtiliike ja lisää ammattimaisuutta. Hitaat talkootyöt ja ontuva koor- dinointi on aika jättää taakse ja esimerkiksi tietosisältöjen vaki- ointityö on saatava vauhdilla valmiiksi.
2. Ainoa oikea malli asioiden kehittämiseen on OpenBIM. Siilot eivät edistä yhteistä asiaa – nyt punnitaan ohjelmistotoimitta- jien aito tahtotila tehdä työtä avoimesti ja yhdessä. Cadmatic on sitoutunut sataprosenttisesti OpenBIMiin.
3. Sähköalalla, samoin kuin koko talotekniikka-alalla, on nyt momentum oman asemansa vahvistamiseen. Tietomallin- nuksessa tämä tarkoittaa sitä, että sähkösuunnittelun muista suunnittelualoista osittain poikkeava luonne ymmärretään oikein. Vähemmän 3D-mallintamista, mutta sitäkin enemmän tiedon tuottamista.
4. Lopuksi: Koko suunnitteluprosessissa tuotettua dataa on opittava hyödyntämään optimaalisesti ja samalla on pääs- tävä eroon turhista työvaiheista, kuten vaikkapa erillisestä sähköisestä määrälaskennasta. Myös tämän saavuttamiseksi tarvitaan koko toimialan yhteistä tahtoa ja tekemistä.
suunnitteluPlaani
   29Plaani 4 2022 Sähkösuunnittelu



















































































   27   28   29   30   31