Page 35 - Plaani_1_2023
P. 35
listen asioiden läpikäynti heti vaati opettelua, mutta se kannatti. Ei ollut tarvetta tehdä puutelistoja lopuksi ja ryhtyä korjaamaan niiden perusteella asioita. On parempi, että kalibroidaan laatuasiat raken- tamisen aikana ja saavutetaan niistä yhteisymmärrys. Tämä oli hyvä oppi tuleviinkin hankkeisiin”, Caverionin Malinen kertoo.
VARAVOIMAA VAUHTIPYÖRILLÄ
Jouni Palmun mukaan Kainuun sairaala ei poikkea perussähkön- jakelun kuuden MVA:n muuntajakapasiteetillaan erityisen paljon muista sairaaloista.
”Poikkeavaa sähkönjakelussa on varavoimakapasiteetti ja hajautet- tu katkoton varavoimaverkko. Sairaaloissa tyypillisiä akustoupseja ei ole lääkintätilakäytössä leikkaussalien valaisimia lukuun otta- matta lainkaan. Varavoima tuotetaan varavoimakonteissa, joista se kuljetetaan muuntajien lähelle pyöriviin UPS-laitteisiin.”
Käytännössä sairaalan sähköverkko pyörittää vauhtimassapyöriä koko ajan, mutta sähkökatkon sattuessa, sillä aikaa kun varavoi- makoneet käynnistyvät, vauhtipyörät toimivat generaattoreina ja pystyvät tuottamaan tarvittavan sähkön.
”Tällä tavalla säästimme valtavat määrät UPS-laitetilaa, -keskuksia ja kaapelointeja. Esimerkiksi Kuopion sairaalassa oleva DRUPS- laite on idealtaan samanlainen, mutta siinä dieselgeneraattori ja vauhtipyörät ovat samalla akselilla. Kainuun sairaalassa päätimme hajauttaa nämä huoltovarmuuden riskien minimoimiseksi. Jos vauhtipyörää pitää huoltaa, voimme käynnistää dieselgeneraattorin ja ohittaa vauhtipyörät. Saimme myös hieman kustannushyötyä, koska pystyimme kilpailuttamaan varavoimalaitteet perinteisempinä laitteina”, Palmu kertoo.
ENERGIANSÄÄSTÖÄ JA JÄRJESTELMÄINTEGRAATIOITA
Kainuun sairaalan rakennushankkeen teknisiä tavoitteita olivat energiankulutuksen vähentäminen ja Smart Hospital -ajatusmallin tuominen mukaan sairaalan toimintoihin.
Smart Hospital -mallissa integroitu älykäs teknologia tukee toimintaa kokonaisuutena eri järjestelmien yhteisten rajapintojen kautta. Integ- raatioiden perustana on laaja ja kahdennettu yleiskaapelointijärjestel- mä. Alakattojen sisällä kulkee kymmeniä kilometrejä kaapelia.
”Yleensä sairaaloiden potilashuoneiden ovenpielissä on valtava määrä kytkimiä, pistorasioita ja termostaatteja. Kainuun sairaa- lassa sieltä löytyy ainoastaan siivouspistorasia, ohjauspaneeli ja huonelämpötila-anturi. Valaistus-, hoitajakutsu-, läsnäolotunnis- tus- ja lämpötilan säätöjärjestelmä on yhdistetty fiksusti ja saatu toimimaan yhteen. Kaikki on integroitu keskusohjausjärjestelmään ja erikoisuutena on se, että ohjauksessa on käytetty valaistuksen DALI-protokollaa”, Palmu kertoo.
Myös Timo Malisen mukaan älykäs ja laajasti muokattava kulunval- vontajärjestelmä oli vaativa operaatio: ”Integrointi eri järjestelmien välillä tarkoitti suoraan laitesäästöjä ja vikapaikkojen vähentymistä. Toimintojen takana olevia funktioita voidaan muokata ketterästi. Ka- merat ovat mukana kokonaisohjausjärjestelmässä ja niitä käytetään ovipuhelimien sijasta ääniyhteyteen. Kulunvalvonnassa kameroiden kautta voidaan tunnistaa henkilöt ja antaa tarvittavat kulkuoikeudet. Hoitajakutsujärjestelmään on yhdistetty myös esineiden paikannus.”
Kaikki vuodeosastot on varustettu ihmiskeskeisellä valaistuksella, jossa valaisimien värilämpötila säätyy automaattisesti vuodenaiko- jan ja päivänvalon vaihtelun mukaan.
(vas.) Kainuun uuden sairaalan julkisivut ovat puuelementtiraken- teisia. Puuta on käytetty myös sisustuksessa ja sisärakenteissa.
Kesk.) Sairaalan henkilökunnan kuuleminen oli yksi iso koko- naisuus toiminnallista suunnittelua. Ratkaisujen mallintamises- sa käytettiin apuna esimerkiksi Cave-virtuaalitilaa.
(oik.) Sairaalan hoitajakutsujärjestelmä on ainutlaatuinen Suo- messa. Myös sairaalan toiminnanohjaus- ja tilavarausjärjestel- mien osalta on siirrytty nykyaikaan.
35Plaani 1 2023 Rakennuttaminen