Page 36 - Plaani_1_2023
P. 36
”Kaikki valaisimet ovat DALI-ohjattuja, energiatehokkaita lediva- laisimia. Tässä maailmantilanteessa, jossa sähkön säästäminen on taas tarpeen, tämä on hieno juttu. Valaistustasoja voidaan laskea keskitetysti. Vaikka ledit kuluttavat vähän sähköä, saadaan Kainuun sairaalan neliömäärällä leikattua sähkönkulutusta merkit- tävästi ilman että se vaikuttaa häiritsevästi sairaalan toimintaan”, Palmu kertoo.
Myös Kainuun sairaalan toiminnanohjaus- ja tilavarausjärjestelmi- en osalta on siirrytty nykyaikaan ja vielä ennen rakennushanketta käytössä olleet magneettitaulut vuorolistoineen ovat historiaa.
Riskikartoituksen jälkeen perinteiset katolla pitkin ja poikin kiertele- vät kaapelit ja kymmenen metrin välein asennettavat alastulojohti- met päätettiin korvata aktiivisella salamasuojausjärjestelmällä.
”Puuelementtirakenteisen päärakennuksen salamasuojaus hoi- detaan katolla sijaitsevilla kahdella salamasiepparilla ja neljällä alastulojohtimella. Tässäkin haimme uusia ja luotettavia ratkaisuja, emmekä tyytyneet vain monistamaan aiemmin tehtyä. Valittu järjes- telmä oli myös taloudellisesti parempi”, Palmu toteaa.
SWECON CAVE-VIRTUAALITILA AHKERASTI KÄYTÖSSÄ
Terho Pekkalan mukaan sairaalan henkilökunnan kuuleminen oli yksi iso kokonaisuus toiminnallista suunnittelua. Henkilökunta ja potilasryhmien edustajat otettiin osaksi hanketta ensi metreiltä.
”Allianssiorganisaation suunnittelukoordinaattoreilla oli keskeinen rooli siinä, että hoito- ja lääketieteen substanssivaatimukset tulivat mukaan tekniseen suunnitteluun. Erilaisten työryhmien ja työpa- jamenettelyjen kautta haettiin vaatimuksia ja ratkaisuja yhdessä.
Kaikki sairaalan valaisimet ovat DALI-ohjattuja, energiate- hokkaita ledivalaisimia. Niiden valaistustasoja voidaan laskea keskitetysti.
Allianssi hankemuotona ei pois- ta rakentamisen ongelmakohtia tai haasteita. Uusi toimintatapa saattaa edellyttää osapuolilta niin paljon, että se tekee joitakin asioita vaikeammiksi.
Usein piti löytää kompromissi ja seuraavaksi paras vaihtoehto, jos ja kun kaikki ei ollut realismin ja budjetin valossa toteutettavissa.”
Käyttäjälähtöisyyden varmistamisessa hyödynnettiin Swecon Cave-virtuaalitilaa. Sairaalaan ei rakennettu yhtään mallitilaa, vaan henkilökunta vieraili ja kommentoi suunnitelmia kolmiulotteisessa ja lähes luonnollisen kokoisessa sairaalan virtuaalimallissa.
Tietomallit tehostivat rakennushankkeen eri osapuolien yhteistyötä ja niitä hyödynnettiin monipuolisesti esimerkiksi materiaalihan- kinnoissa, puuelementtien tuotannossa ja asennustöissä. Onnis- tuneesta mallinnuksesta kertoo se, että Kainua-hanke palkittiin pääpalkinnolla Tekla BIM Awards Suomi ja Baltia 2018 -kilpailussa.
Myös rakentamisen aikaiset käyttäjäperehdytykset ja kierrokset toteutettiin poikkeuksellisen tehokkaasti.
”Käyttäjäkävelyitä pidettiin samoille henkilöille, jotka olivat käyneet Cavessa ja katselleet virtuaalisesti tiloja. He pääsivät rakentamisen eri vaiheissa katsomaan valmistuvia tiloja ja saimme kommentteja toiminnallisiin asioihin ennen kuin lähdimme toteuttamaan seuraa- vaa vaihetta”, Malinen kertoo.
36Plaani 1 2023 Rakennuttaminen