Page 26 - Plaani 2 / 2023
P. 26

Rakennusalan elinehtona jatkuva osaamisen kehittäminen
Kiinteistö- ja rakennusalan kroonisen osaajapulan taklaamiseen tarvitaan erilaisia keinoja. Työnantajien järjestämät koulutukset ovat kiristyvillä työntekijämarkkinoilla veto- ja pitovoima- tekijä. Myös mentorointi tuo apua uusien osaajien kasvattamiseen. Sähköalan järjestöjen Näkymätön voima -kampanja viestii peruskoulun 8.-9-luokkalaisille alan koulutus- ja työmahdollisuuksista, jotta alalla riittää tulevaisuudessa työvoimaa.
Teksti: Marjukka Puolakka
Pienenevät ikäluokat ja harmaa siirtymä eivät suinkaan helpota kiin- teistö- ja rakennusalan jatkuvaa osaajapulaa. Alalla työskentelevien yli 55-vuotiaiden määrä on suomalaista keskivertotyöelämää suurempi. Laman vaikutukset puolestaan näkyvät 40-54-vuotiaiden suhteellisen pienissä määrissä, kun 1990-luvulla alalta poistui paljon osaajia.
”Tämä asettaa tulevaisuuden työelämälle ja osaajille isoja haasteita, kun tekijöitä on vähemmän ja alalla on edessään suuria muutoksia, jot- ka vaativat uudenlaista osaamista. Työnteon tapoja täytyy kehittää ja samalla pitää huoli työntekijöiden jaksamisesta ja osaamisen jatkuvas- ta päivittämisestä”, sanoo RILin toimitusjohtaja Janne Tähtikunnas.
Työtapojen muutoksessa avainasemassa on tietotekniikan entistä suurempi hyödyntäminen ja toimintojen automatisoiminen. Suunnit- telupuolella rutiinitehtävien automatisoinnissa on jo otettu käyttöön parametrista eli algoritmiavusteista suunnittelua. Urakointia tehos- tetaan esimerkiksi tahtituotannon avulla.
Kasvavan osaajatarpeen myötä yliopistot ja korkeakoulut ovat lisänneet rakennusalan opintojen aloituspaikkoja. Alalla on vetovoi- maa nuorten keskuudessa.
”Alan imago nuorten keskuudessa on parantunut paljon viime vuosikymmenien aikana. Nuoret tiedostavat, että rakennusalalla voi konkreettisesti vaikuttaa kestävään kehitykseen. Jatkuvasti kehit- tyvällä alalla pääsee haastamaan itseään ja töitä on tarjolla ympäri Suomea”, Tähtikunnas toteaa.
KOULUTUS ON YRITYKSILLE KILPAILUTEKIJÄ
Kestävän kehityksen tiukentuneet vaatimukset tuovat uusia osaa- mistarpeita, kun tavoitteena on sekä ekologisesti, taloudellisesti että sosiaalisesti kestävä rakentaminen.
”Esimerkiksi uusi rakentamislaki edellyttää sekä ilmastoselvityk- sen että materiaaliselosteen laatimista rakennukselle. Myös EU:n energiatehokkuusdirektiivi tuo rakentamiseen uusia velvoitteita. Vastuullisuusvaatimukset vievät suunnittelua jatkuvasti kokonais- valtaisempaan suuntaan”, sanoo Tähtikunnas.
Jotta rakennusala pystyy vastaamaan tulevaisuuden haasteisiin, on sen elinehtona työuran aikainen lisä- ja täydennyskoulutus. Tietojen ja oman osaamisen päivittämistä tarvitaan yhä enemmän koulutus- asteesta riippumatta.
  26Plaani 2 2023 Tieto&Turva






















































































   24   25   26   27   28